En av sommarens góaste dagar

Sommaren är ju trots allt bara halvvägs, men sommaren i Finland för min del har så gott som tagit slut. Jag hade faaaantastiska dagar där, verkligen. Träffade vänner jag knappt pratat med på ett år, men som ändå var så lätta att catcha upp med trots det. Därför kan jag inget annat än drömma mig tillbaka till denna dag på laaandet. Finaste Anna hade ordnat kalas och bjudit ett härligt gäng. Precis ett sånt gäng man hoppas få känna hela livet. Det som gjorde dagen extra bra var att ja fick klappa kor OCH besöka ett livs levande (typ) slott!! Jag var uppspelt i dagar efter denna dag. SÅ häftigt. Ville bara dela med mig. Typical jag glömde ta med telefonen, meen kamerabrudarna levererar trots det!  

Ba WOW, en kakelugn. 

Publicerad 16.07.2017 kl. 20:45

Mina senaste googlingar

Jag är personen som googlar allt. Mest blir det googlat om kroppen och ibland om fakta som jag tror mig veta, men som jag vill dubbelkolla med google, eftersom det så ofta händer att jag hittar på siffror och fakta. 

Men jag tänkte att det kan vara kul att lista dom senaste googlingarna jag gjort, och kanske berätta varför jag googlat detta! Nu kör vi

"Vad beror torra läppar på" - Detta googlade för att jag plötsligt fått torra läppar vilket jag nästan aldrig har. Enligt google kan det bero på många saker, men det som skulle passa in på mig är möjligtvis bero på Sol, brist på C eller B vitamin, brist på järn eller att jag slickat mig förmycket runt munnen. Kan även bero på att jag inte pussat någon på senaste 6 dagarna. Okej, den sista är mitt egna resonemang. Men det känns mest sannolikt

"Fetaost sås" - Mm, detta på jobbet och fick fram detta recept: Blev supergott, och så enkelt! (klicka här)

"Hormonspiral mensvärk hur länge" - Jag lade in en hormonspiral i April och hade som hård mensvärk i två dagar efteråt, eftersom livmodern vänjer sig med att ha nåt i sig. Nu kan jag stundvis känna en liten kramp i livmodern, som svag mensvärk i någon sekund. Meeen enligt google (och barnmorskan som satte in den), så kan man ha känningar i 6 månader efteråt. Hon sade även att alla konstigheter är normala. Allas kroppar är lite olika. 

"Håkan Hellström" och "Magnus Uggla" - Jag har trott att Håkan Hellström är Magnus Uggla. Så när alla sagt att de gått på "Håkan" konsert, har jag trott att det varit Magnus Uggla. Rookie, oops.

"Neapel" - Ja detta pågrund av att vi skall åka till Neapel i Augusti, jag och Sambo! Jag har läst att reseplaneringen är den roligaste delen på hela resan. Jag är så taggad. Googlar, kollar på instagram, pinterest, youtube, allt som kan innehålla glimtar på neapel. Lär bli mycket glass, pizza och söta gränder!

"Hur mäter man en kavaj?"- Jag säljer mycket av Cs kläder på tradera och någon ville veta storleken från armhålorna på en kavaj. Men det är stor skillnad på var i armhålan man mäter. Google kunde inte hjälpa mig med detta. Jag chansade.

"Medusa"- Jag simmade engång in i en manet, men när jag skulle berätta detta så glömde jag att manet hette manet, så tjejen jag berättade det till gissade på medusa utgående från min förklaring. Jag tror dessutom att jag trott att de är samma sak, men efter googlingen vet jag inte varför jag någonsin pratat om en medusa, det verkar vara en tjej med ormar som hår. När i livet pratar man om medusor?

 

Publicerad 15.07.2017 kl. 20:45

HEMMA

Jag är här nu, hejhej. 

Jag kom hem i Måndags efter en härlig ledighet på 3 veckor i Finland. Hann verkligen inte med allt jag ville göra, men hann med mycket i alla fall! Sambo blev i Finland så jag får klara mig ensam i en vecka. Tråkigt, ledsamt och längtan är de tre nyckelorden. Med jobb och netflix klarar jag mig nog endå till Tisdagen. 

I förraveckan firade vi 2 år tillsammans. Hurra för oss! 

Förövrigt mår jag bra, känner mig nöjd med livet och så har jag mina hjärnspöken under kontroll. Ni vet dom som sitter på ens axel och berättar historier tills man får ångest? Antar att de flesta har såna på besök. Det är normalt. Dom finns där, men det dom säger är sällan sant! Kom ihåg det :) 

Jag återkommer! 

Publicerad 14.07.2017 kl. 15:20

Spontanare

Oftast är jag inte så spontan. Helst vill jag veta i god tid vart jag skall och vad som skall hända, men igår då C frågade ifall vi skulle åka ut till skärgården så behövde jag inte fundera. Vi har haft sköna 30 timmar på en lugn ö. Badade bastu och såg på hjortarna från terassen. Det är synd att vi bara har en vecka ihop i Finland, men vad gör man. Nästa år kan vi planera bättre. Det är flera saker som blir ogjorda i år, men det är tyvärr bara att acceptera situationen. Efter stughäng åkte vi till Cs morföräldrar och pratade om nytt och gammalt. Jag tycker det är så fascinerande att höra om äldre personers liv och vad de gjort i sina dagar. Om det är något jag lärt mig senaste månaden så är det att ta vara på och njuta av alla stunder tillsammans med mor- och farföräldrar. De sitter dessutom på så mycket kunskap och historier så har många gånger har önskat att jag haft ett block att skriva i så att inte alla historier glöms. 

 

Publicerad 05.07.2017 kl. 15:55

PRIDE

Igår gick jag med mina tjejer plus en salig blandning av bekanta och halvbekanta, samt 35 000 andra i pride paraden. För mig var der första gången och är så överrumplad av dagen. Så mycket glädje, humor, färger och känslor på ett och samma ställe gör allt så maffigt att upplevelsen var fenomenal! 

Det är fint att pride bara blir större för varje år. Pride ökar kunskap och kunskap skapar mer värme mellan människor! 

Mina dagar i Finland kan jag snart räkna på en hand. Jag har haft fullt upp men njutit av varje dag. En vecka kvar att fylla upp med roligt program, hoppas bloggen kan hänga med. 

 

Publicerad 02.07.2017 kl. 23:43

Att bli hypnotiserad

På senaste tiden har jag blivit en riktig youtube nörd. Så mycket att jag idag för första gången någonsin fick ett sms om att jag bara har 20% mobildata kvar att använda. Tur att flyget går mot Finland nästa vecka för då är det gränsfritt! 

Jag tycker youtube är så häftigt och vet inte om jag tror på dem som säger att det nåndag kommer dö ut. Att det inte är trendigt mera och att nåt annat kommer ta dess plats. Jag har så svårt att se vad det skulle vara, men så har det väll varit med varje ny finess som kommit på marknaden. 

Youtube har lärt mig så mycket. Verkligen. Det var bla youtube som gav mig grunderna för teckenspråket, som jag nu kan prata grundläggande. Det är youtube som visat och påminnt mig om hur man stickar och virkar. Youtube ger mig dagligen så mycket inspiration till nya pyssel och sy projekt, men även så många timmar hjärndöd underhållning. 

Senaste videon jag såg var en video där JLC-testar hypnos. Alltså woah. Som youtube fått mig att tro på spöken och andar, genom Jocke och Jonnas spökjakter, får alla videos med Erik Olkiewicz (länk) mig att tro på hypnos och dess magiska effekt. Hur det funkar? ingen aning, men gud så häftigt. Tro vad ni vill, kolla klippen om ni vill. Finns bara så mycket häftigt att utforska i denna värld alltså! 

 

  

 

Publicerad 11.06.2017 kl. 20:40

Sveriges skärgård

Inget vinner stunghäng med underbara nyfunna vänner! Fredag morgon tog vi, Siri och jag,  båten ut i stockholms skärgård och spenderade en härlig dag med mycket mat och skratt på Malins landställe. Varje gång jag hänger med dessa brudar kan jag bara konstatera vilken tur jag hade att komma in på precis den skola och linje som just dem! Sveriges skärgård är dessutom såååå fin. Kändes härligt att för engångskull få stå på en av de fina öarna som man bara sett från kryssningsbåtarna förut.

Inget vinner stughäng. Idag satt jag och Sambo ute och planerade sommaren. Jag har sett framemot detta ögonblick läänge, men det slutade med att vi konstaterat att vi vill träffa vänner och främst hänga på våra stugor. I ett skede funderade vi på att åka utomlands, men ekonomin och tiden räcker inte riktigt till. Kanske i höst, vem vet.

Nu glass och kaffe på den nästan färdiga terassen ! 

 

Publicerad 10.06.2017 kl. 16:05

VAR i Finland

Ja, som tidigare nämnt så pratar jag finlandssvenska bland svenskar. Hör jag någon annan prata finlandssvenska på tåget eller skolan, hoppar jag alltid till och känner en instant connect. Ofta börjar jag prata brevid dem högljuddt (typ i telefon då) så dom också ska känna en instant connection till mig. På tåget satt det engång en pappa med sin dotter och pratade finska med en tant som de helt klart inte kände. Redan det kändes spännande. Och så hörde jag honom säga "hurri" (dvs. finlandssvensk) och antog direkt att han sade något fult om finlandssvenskar. Men så steg han upp, tog sin dotter och sade på fin fin finlandsvenska. "Kom elsa nu går vi". Lyckan i mig då alltså, var nära att erbjuda barnvaktning åt dem på direkten. 

Nästan alltid då jag träffar nya människor så kommer frågan upp: "Är du från finland?" eller "Var kommer du ifrån?". Jag kan börja förstå irritationen hos dem med ett utländskt utseende som också får frågan om sitt ursprung på daglig basis.

Jag förstår ju ändå att man vill veta, ingen fara. Jag berättar gärna att jag är från Finland, men det slutar ALDRIG där. Nästa är "Jasså, var i Finland?" Esbo, svarar jag. 9 av 10 gånger vet personen inte var Esbo är, vilket ger mig perfekta följdfrågan: Vilka ställen i Finland vet du? Svaret brukar vara Helsingfors och Åbo, ibland Vasa. 

Och så får man berätta om finlandssvenskar och var på kartan man kan hitta dem. Förklara att det visst finns fler än bara några få finlandssvenskar i Helsingfors och att alla de har svenska som modersmål, gått i svensk skola, kan oftast finska, men att det även finns dem som inte kan finska, och nej de är inte från sverige osv osv. 

Finns det ingen som trycker upp kort för finlandssvenskar att dela ut till dryga svenskar som helt klart missat undervisningen om Finland?! Buisnessidé där helt klart.

Selfie for once! 

 

Publicerad 08.06.2017 kl. 15:49

Hur privilegierad är du?

Nåja kära läsare. Nu är det dags att tänka. På museet i tisdags fanns en "privilegiebana". För varje påstående som stämmer på dig, så ska du ta ett steg framåt. Denna finns i många versioner, men just denna var ett ganska bra format. Alltid då jag gör en "privilegiebana" så inser jag hur privilegierad jag är, men även hur orättvist det verkligen är. Vita, rika, heterosexuella, friska män är dom som har det bäst, och sådana finns det ju en hel del av. Dessa privilegierade män, förstår ofta heller inte sin position och vilka fördelar de har eftersom de så sällan behöver reflektera över det. Det är ju så sällan, om någonsin deras hudfärg, kön eller sexuella läggning är ett problem. 

Tänk er själva nu. Skriver punkterna som står på väggen under bilden, så kanske du får ett humm om hur privilegierad du är.

 • Om du var på besök i riksdagen skulle du bli tagen för en riksdagsledarmot
 • Du är inte rädd för att bli trakasserad på gatan
 • Du är aldrig rädd för att gå hem själv på kvällen
 • Du är inte orolig för framtiden
 • Du blir aldrig hindrad av trappor, dörrar och bussar
 • Du har råd att åka på semester minst en gång per år
 • Du har aldrig känt dig diskriminerad pga ditt kön
 • Du har aldrig känt dig diskriminerad pga din sexuella läggning
 • Du har aldrig känt dig diskriminerad pga din hudfärg

 

Och så kan du tänka dig en nyinflyttad flykting i Finland som exempel. Bra om hen får ta ett enda steg. 

Publicerad 08.06.2017 kl. 13:14

Att vara heterosexuell är inte normalt, det är bara vanligt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag hade vi sommar avslutning med jouren. Vi kommer inte avsluta något egentligen så det är bara en orsak att ses mysa och ha det trevligt. Vi besökte Etnografiska museet, som bla hade en utställning om normer. Flera väggar var fulla med bla. saker som varit viktiga och symboliska för hbtq flyktingar som kommit till Sverige. Såg även en kortfilm om två flyktingar som i sitt hemland nästan dödas, våldtagits och pga sin läggning förlorat familjemedlemmar. Museet behandlade även hudfärg, kroppen, hederskultur och könsfrågor. För oss som jobbar med detta regelbundet så var inget nytt precis, men roligt att se det visuellt än att bara läsa och prata om det.

Normer är verkligen något jag tänker ofta på. Ofta hur jag själv passar in i så många normer och hur jag på det sättet även stärker dem. Men även att jag också bryter mot normer med att tex. vara en 20 åring som heldre skulle vilja ha barn än att ha ett vilt studieliv. Normer på gott och ont, men alla bör bli bättre på att acceptera olikheter. Även jag.

 

Publicerad 06.06.2017 kl. 18:52

typical tuesday

Vi har så gott som hela året varit ganska noga med våra veckohandlingar eftersom det sparar så mycket pengar och ork, och blir dessutom mer jämlikt. Det tog i och för sig en stund att hitta till de billigaste butikerna, och att få det som en rutin att handla en hel vecka åt gången. Senaste tiden tycker jag att vi varit rätt bra på det. Räknar ut typ 14 måltider framåt, och planerar in en preliminär butiksdag. Men så går det som det gått nu. Kylskåpet ekar tomt, skafferiet även tommare och hungern är förfärlig. Ja, vi som skulle äta snabb mikrogröt till kvällis, får nu istället koka ihop risgrynsgröt för den sista mjölken för att havregrynen var slut.

Igår kväll kom jag panikslagen in i sovrummet och meddelade att vi inte har något toapapper. Vi har slutat köpa hushållspapper för länge sen också så det fanns inte på kartan. Jag såg skräckfyllt framför mig hur vi kommer torka oss med mina sminkborttagningswipes dom nästa 12 timmarna. Men efter febrilt letande hittade jag en Lambi rulle som funnits med sedan flytten. HALLELUJAH. 

Snål är jag också. Men ser det som en superpower. Förut kunde jag skämmas över det pengasnåla tanten som bodde i mig. Men jag sparar så mycket pengar på detta sätt. Baksidan är ju att jag har svårt att njuta av att äta ute eller shoppa nya grejer, för det enda jag kan tänka på är pengarna jag gjort mig av med. Drömmen och målet är att nåndag ha en regelbunden inkomst och inte behöva känna dåligt samvete för ett dyrt restuarang besök. Tror dock endå att jag alltid kommer vara lite snål. Hoppas det.

 

I tillfällig brist på bilder kan vi ju säga att nån av dessa lampor kommer att få flytta in hos oss dagen då jag slutar vara snål.

 

Publicerad 06.06.2017 kl. 00:40

Skruva skruvade skruvat

Jag gillar produktiva lördagar med vettigt program. Oftast är min helg lite hittepå produktiv. Cyklar till bibban och till matbutiken och tycker sedan att jag varit SÅ duktig som hunnit med så mycket.

Men idag har vi byggt och skruvat och mätt och hamrat. Våra hyresvärdar är så produktiva och ville bygga en uteplats med grill och en blombänk med bla. sparris och rabarber så det kommer ta form i helgen! Vi har det verkligen väldigt lyxigt. Härliga hyresvärdar, en fantastisk bostad, på ett fantastiskt område till ett rimligt pris. Det lider verkligen ingen nöd på oss här. Ser så mycket framemot helgen 16-18.6 då syster med sambo kommer till oss. Grilla, sitta ute, njuta dricka gott osv osv. Njuta! 

Nu iväg på inflyttningsfest! 

Publicerad 03.06.2017 kl. 20:36

Att vara finsk i sverige

Eller finlandssvensk.Någon som har koll på benämningar? 

Enligt mig är jag ju både finsk och finlandssvensk. Finsk är enligt mig alla som är finska medborgare (finnish), men Finlandssvensk är jag om det har någon betydelse, tex om någon undrar hur jag kan prata så bra svenska. I Sverige är Sverigefinnar en minoritetsgrupp. Även om jag inte känner mig som en Sverigefinne, så är jag väll det? En finländare som bosatt sig i Sverige? 

Nu vill ju "de etablerade finlandssvenskarna" i Sverige, få Finlandssvenskar till en minoritetsgrupp. Jag röstar inte för det. Jag håller helt med att skolan i Sverige borde lära sina elever om Finlandssvenskar och om att vi existerar. Men det tycker jag man kan lära sig i samband med de nordiska länderna. 

Definitionen av en nationell minoritet:

Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.​

 • Vilja att behålla sin identitet: Check
 • Språklig tillhörighet: Nja, det finns så många olika dialekter som det finns inom svenskfinland, att de inte kan räknas som en samhörighet
 • Kulturell tillhörighet; Njaa, ingen gemensam för alla finlandssvenskar va?
 • Religös: Nej
 • Uttalad samhörighet: Njoa, ja check då

Dessutom ser jag ingen annan orsak att vi skall bli en nationell minoritet än att utbildningen skall innefatta finlandssvenskar. Det är verkligen störande att ingen fattar varför jag pratar så bra svenska, eller automatiskt tror att jag kommer från Åland eller Vasa.

Att Finlandssvenskar inte vill se sig som Sverigefinnar, tror jag också är en status fråga. Sverigefinnar kom som arbetsklass invandrare, de hade ofta inget val utan kom för att få det bättre. Medan alla Finlandssvenskar som flyttar över östersjön nu, gör det för att de kan, för att de är ett val som det gjort. Flytta till Australen, Usa, Spanien eller Sverige, är liksom ungefär lika enkelt. Rätta mig gärna om jag har fel.

Publicerad 02.06.2017 kl. 16:17

Till dig som urinerar i påsarna

 

 

Lappar är alltid kul. Idag kunde denna lapp hittas på flera toaletter i skolan, och den var så äcklig att det blev kul. VEM i en HÖGSKOLA urinerar i sanitetspåsar. Hur det ens är är möjligt vet jag inte då toaletterna är DÖ-trånga. Såhär i Sverige (haha, drar skulden på landet)

 

Publicerad 31.05.2017 kl. 22:05

Mangovatten

Jag väntar på dagen då jag skall göra en revolutionerande smakupptäckt. Dagens (inte tillräckligt revolutionerande) smakupptäckt var färsk mango i gröt tillsammans med banan. Vilken bra kombo! Frächt och gott

Passade på att lägga kärnan, som jag inte visste att fanns, från Mangon in i vatten för att få mangosmakande vatten. Kunde ha fungerat om den fått bada i lite längre, men jag svepte glaset lite för snabbt för att kunna avgöra smaken. oops.

Vi äter gröt varje dag till frukost och kvällsmål så nya grötkombon är alltid välkomna. Har ni tips, så bring em all to the kommentarsfält!

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 31.05.2017 kl. 21:58