Sommar bucketlist

Jag har ingen bra erfarnhet av bucketlistor, haha. Vi har gjort många med bästisarna och planerat och haft oss, till och med startat en summer bucketlistblogg för 4 år sedan. Bloggen fick 7 inlägg, sedan to det stopp. Roligt var det i allafall. 

Senaste veckan har jag haft enorma moodswings så just nu orkar jag ingenting förutom att göra en bucketlist. Skriver en lista med rimliga mål, och en med mindre sannolika händelser som ändå skulle vara trevliga

 • Sova på landet minst 3 nätter
 • Se Raseborgs sommarteater
 • Minst en sommarfest
 • Simma i en sjö
 • Simma i ett hav
 • Hälsa på mommo och moffa samt fammo
 • Hänga med alla vänner jag saknat från Sverige (typ 10 stycken pärlor)
 • Sy kläder

Mindre rimligt men dock önskvärt

 • Picnick på Fölisön
 • Se lurens sommarteater
 • Minst 2 stugfester
 • Vandra i Noux
 • Pokemon jakt i Haga as old times

 

Publicerad igår kl. 20:20

Fotbolls Derby

 Idag har jag stått här. Stått och blippat biljetter, sagt hej och välkommen, tack, kanske 500 gånger. Nu har jag muskelvärk i käkarna av att le och kroppen styv efter att ha stått under en stark, kall blåsande fläkt.

Jag jobbar (blandannat) på Instajobs, ett bemmaningsföretag som lägger ut jobb via en app och så kan man söka jobbet via den. För några veckor sedan var jag på en snabbkurs för att kunna jobba på Tele2 arenan och på Globen vid fotbollsmatcher och konserter. Idag var det derby på arenan så det var en övertaggad och högljudd pubik på plats. Några stolar brann, lite utrymningar, men inget som någon tyckte var ovanligt direkt. Jag som verkligen inte är någon fotbolls entusiast var rätt så nöjd att få stå på personalsidan istället för i publikmassan.  

Rolig kväll iallafall. Det bästa med instajobs är att alla är studerande och i ganska samma åldrar så vi har alltid väldigt kul då vi jobbar fler på samma ställe. Även om man ofta jobbar med personer man aldrig träffat så har man en gemensam nämnare att prata om. Jobbet har blivit ett bra sätt för mig att nätverka i detta nya land!

Publicerad 23.05.2017 kl. 00:10

Bloggar om bajslukt

Har ni sett denna nya produkt? V.I.Poo. En spray man sprayar innan man bajsar, som skapar "ett lock" så inte lukten skall sprida sig. Smart kanske ni tänker? Ja, kanske ibland, men samtidigt så skapar produkten ett nytt fel. Nämligen att bajslukt är dåligt och något att skämmas för. Åter igen, varför göra något normalt till något skämmigt. Äh jag tycker det är synd bara. Men ja, det är klart det funnits gånger man bett om detta till gudarna, för att man tyckt att det är pinsamt med bajs. Det mest natruliga i hela världen. Ja, jag förstår god doftande sprayar men då kan man ju fråga sig vad poängen med dem är, 1. att personen efter skall få en trevligare stund på toan, eller 2. för man tycker det är skämmigt att det luktar illa. Orsak 1, helt försåterlig. Men är det orsak 2, så synd, bara synd

Det jag tycker är ÄNNU tråkigare, är att reklamen ändast riktar sig till kvinnor. Som om kvinnor inte har tillräckligt att bearbeta med den snäva bilden av hälsa, utseende och vikt. Jag blir trött på att det skall vara skillnad på oss. Killar kan lukta bajs och skämta om det, men tjejer, aldrig i livet. Kan vi slopa skämtet om att "tjejer bajsar blommor", för vissa verkar ju ta det på fullaste allvar.

Embrace the bajs säger jag.

Skitreklamen ser ni här

 

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 22.05.2017 kl. 12:30

Det finns inga lyckliga slut, bara en känslosam resa

Livet skall inte vara perfekt och lycka är inte en slutdestination. Den dagen jag insåg det var det som att livet blev lite ljusare. Mitt mående och mitt humör går i vågor (lite beroende på min hormonspiral tror jag) men det är endå så det skall vara. För att man skall kunna må riktigt bra i stunder, krävs det att man mår mindre bra ibland. För att man skall kunna känna sig otroligt kär ibland, krävs det dagar då allt är lite mindre rosor på moln. Inse detta! Att må alla känslor är normalt, då vet man att man lever.

(Ja såklart, mår man väldigt väldigt dåligt i perioder kan det vara bra att söka hjälp, alla vet bäst själv) 

Jag skulle göra ratatas icke-perfekta lista, men blev så tu delad när jag satt och funderade. Jag tycker liksom inte att något med mig är icke-perfekt. Jag tycker verkligen inte det. Jag kanske inte passar in i normen om "den perfekta", dvs. äta gott och hälsosamt, sova, träna regelbundet, ha det fräschaste uteseendet, ha en klädstil, vara social, alltid vara rolig, vara den perfekta vännen osv osv. Men jag är verkligen den perfekta versionen av mig själv. Vissa saker är mindre bra med mig, men det är saker jag vill jobba på, men när jag är klar med det, kommer jag ändå inte vara perfekt, då kommer jag istället vara mer nöjd över mig själv. Det som jag tänker är icke-perfekt, är ju pga av att jag jämför det med något jag anser är perfekt, och vi är ju alla så olika. 

Så jag ändrar listan.

Det bästa med mig själv?

- Jag vågar utmana mina tankar och vågar byta åsikt. 

- Jag vågar säga ifrån och blir hela tiden bättre på att säga nej. 

- Jag slösar inte tid på saker jag ogillar.

Min favoritsysselsättning som gör mig glad?

- Att pyssla, alla dagar i veckan.

Några orsaker varför det är roligare att vara sig själv än att vara perfekt?

- Man kan skratta åt sina snedsteg

- Det finns alltid något man kan jobba på

- Prestationsångesten minskar.

- Man prioriterar sig själv och sina känslor mer, än vilken fasad man visar utåt. 

En gång då jag fick någon annan att skratta?

- Ja, kanske häromdagen då jag verkligen inte kom ihåg hur nordamerika och sydamerika är uppbyggt. Vad är USA och vart hör egentligen Kanada? Världsdel, land? what. Ja, efter att jag frågat kom jag på svaret, men det var försent för att hindra att jag nu säkerligen kommer bli retad en lång stund framöver. oops.

Den bästa kändisen som är sig själv?

- Ellen Bergström, Stort fan här! Hon är ledsen, hon har det tufft med förhållanden och lägenheter och är ärlig med det. Men hon stiger alltid upp ur askan och kör full fart framåt igen. Verkligen inspirerande!

Några saker jag gjort idag?

- Legat i sängen och kolla youtube och serier i 4 timmar.

- Svarat stört och spydigt på typ allt sambo sagt.

- Gått ute barfota, kommit in och hoppat i sängen. Ofräscht, verkligen

- Lagat mat två gånger

 

Känner du att du vill bli lycklig, och vara perfekt, då ber jag dig tänka om. Tro det eller ej, men du är verkligen bra som du är. 

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 21.05.2017 kl. 19:31

Växthus

Våra hyresvärdar som bor ovanför, vi bor i ett egnahemshus, i en sutterängvåning.. 

Ett suterränghus eller souterränghus, är en form av byggnad, oftast enfamiljsvilla men även radhus och lägenheter kan förekomma, som ligger i en sluttning. På vilken våning huvudentrén finns varierar. Ett suterränghus med två våningar ser från den högre sidan ut som ett envåningshus med källare, och från den nedre sidan som ett tvåvåningshus, men på grund av sluttningen kan man från den nedre sidan se att det rör sig om ett suterränghus. [WIkipedia.]

..är på landet och då har jag fått en uppgift att vattna växthuset. Som tack får vi äta hur mycket sallad vi vill! Lyx. Vad allt som växer där är lite oklart, känner bara igen spenaten och rucolan. Men allt är gott, jag har smakat.

Deras gård är verkligen superfin. Massor olika blommor som kommer blomma olika tider av året, så att det alltid händer något. Till hösten blir det äppel i mängder, och det vill jag göra sylt av! 

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 20.05.2017 kl. 20:10

LOPPIS

Lördagen har gått ut på loppis, loppis, glass och småkusinshäng. 


Jag och Janina möttes upp vid 12 och begav oss mot karlaplans loppis. När vi dök upp i parken där jag trodde det skulle vara, var det öde. Jahap, besvikelsen. Dessutom hade jag tänkt att det skulle vara samma värme som igår, så jag hade bara ben och endast en tröja. Det var kallt, ruskigt och inget loppis. Som tur var det en möhippa i parken och bruden kom och fårgade ifall vi behöver hjälp med något som vi kan betala för. Ja, den enda hjälpen vi behövde var att veta var loppiset var, och det visste hon!! Jag kände hur energin och humöret kom tillbaka, så jag betalade glatt en 5 euros sedel åt henne, som legat kvar i plånboken. Euron känns ju inte värda något i Sverige, så skulle jag tänkt efter kanske jag gett en 2 euro, haha. Men hon och hennes vänner blev glada ! 

Vi hittade loppiset och det var precis som jag önskat mig. Perfekt. Sedan åkte vi runt till andra loppisar runt om i city och jag fyndade verkligen jätte bra saker. NÖJD! Vi avrundade med glass och kaffe i solen. En toppen lördag helt enkelt! Är man intresserad av loppisar rekommenderar jag varmt en loppisrunda i stockholm någon solig dag! 

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 20.05.2017 kl. 19:17

HOTHOTHOT

 

Jag har det verkligen bra just nu. Solen är VARM, ingen vind, gott sällskap och god choklad. Jag har pluggat hela halva förmiddagen och hunnit få lite färg. Snart skall jag fixa blonda slingor i håret också. helt gratis. Går in i duschen, blöter håret och låter solen torka det. Passar mig utmärkt som verkligen har en 0 euros budget på såna skönthetsgrejer.

Det här med bilder förresten, HUR GÖR NI som bloggar på ratata? Mina bilder är konstant för stora. Provade registrera mig på photobucket, men fattade ingenting. Måste ladda upp och sedan ladda ner. Om det skall gå så långsamt hela bilduppladdningsprocessen så kommer jag snart ge upp. Hjälp mig, snälla!

 

#ratatasbloggutmaning

 

Publicerad 19.05.2017 kl. 16:12

PURJO

Drömmen är att ha ett eget växthus med lite grönsaker som växer fort. Tills dess får jag nöja mig med en purjo-odling och hoppeligen tomater/citroner. 

Jag har nämligen planterat en tomatskiva i myllan, men eftersom jag har så dåligt tålamod, är jag inte nöjd med att det inte hänt nåt på 1,5 veckor. Så idag skar jag upp en citron och planterade frön tillsammans med tomaten. Tänker att det blir som en liten tävling. Haha, nu kanske det finns någon som vet att dessa inte växer under dessa förhållanden eller att det tar många veckor för dem att växa.

Det var som avokadokärnan jag skulle plantera. Jag hade snabt sett bilder på avokadokärnor som halft var i vatten, och bestämde mig för att prova, men efter en månad hade ingenting hänt. Jo, den var lite sprucken, men thats it. Så DÅ googlade jag, skulle ta typ 8 år innan det var en fin planta. Så mycket för det, kärnan åkte i soporna samma kväll. 

Men purjon! Den gillar vi, den växer fort och är nöjd bara i ett glas vatten. Se och beundra

 

Publicerad 18.05.2017 kl. 20:02

18/5/17

Hejhej, idag har Stockholm njutit av 20 grader och full sol! Det är galet hur snabbt man glömmer att det snöade en vecka sedan och hur man i förrgår svor över att man vill flytta utomlands. Men nu plötsligt bor man ju i paradiset. 

Vill säga att det är roligt att se att så många tittar in här, vem ni är vet jag inte, men känns lite spännande så. Har verkligen inte gjort någon reklam, så antar att ni hittar in via ratatas sidor, härligt ! 

 

mm mums, skinksås, det ända som kunde hittas i kylen. Alla dagar är inte bra matdagar, kompenserar med hemgjorda spenatplättar till middag.

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 18.05.2017 kl. 18:08

Skamfest

Sista veckorna i maj och jag springer fram och tillbaka mer än jag gjort under hela året känns det som. Det är förberedelser inför jobb, A-uppsats skrivande i skolan, Tjejjouren och roligt program på helgerna. Det händer verkligen mycket nu. Men det är kul. Jag tar en dag i taget för kollar jag ner i kalendern får jag nästan svindel. 

Jag anser att det är viktigt att alltid ha något att se framemot. Det drar mig framåt och håller mig på ytan då stressen trycker på. Just nu ser jag framemot vecka 25, då jag är i Finland och tänkt ha quality time med syster samt ha stughäng vid midsommaren.

Nu sitter jag i skolan och försöker avrunda dagen för att sedan dra mig hemåt för att gå på middag till våra hyresvärdar. Tjejjouren jag är aktiv i har skamfest idag, men jag kan tyvärr inte gå. Det har blivit en stor uppståndelse kring det så vi har synats i både DN och Södra Sidan. Hoppas verkligen det dyker upp ungdomar som vill prata om skam och om all problematik som finns i serien. Idag blev även jag och Rebecca intervjuade av en journalistik stundent för ett kort reportage. Oklart vad som skulle hända med det, men en kul avstickare endå. 

Artikeln i DN (dagens nyheter) kan ni hitta här

 

 Ha en skön torsdag!

Publicerad 17.05.2017 kl. 17:27

Jag: Nöjd

Hemma igen, veckoslutet rusade iväg och det kändes verkligen tråkigt att åka hem hemifrån. Reagerade på ett tidgare inlägg att jag pratar om hemma, och syftar både på mammas och pappas och mitt gamla hem i Finland, men lika mycket hemma är jag när jag är i Sverige. Jag har ju fortfarande mitt rum där, så det lär ta en stund tills denna hemsitauation löser sig. Jag försöker vara tydlig. 

I Finland var vädret på vår sida, så vi åt första frukosten utomhus för iår! Jag åt gröt. Mamma hade införskaffat allt det jag saknat (Rågbröd, Oboy, godaste prickikorven, juice) men trots det valde jag gröt och vatten, haha. Idag njöt vi av vår julklapp, ett presentkort till Flamingo Spa, innan vi satte oss på planet. Verkligen skönt och lyxig känsla, starkt rekomenderat! Morsdagen var som sagt också toppen, mamma fick det hon önskat sig, en pastaslev och en krok till blommor. Skönt med låga krav och saker som passar in i en studerandes budget. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min kamera är förövrigt sämst. Den är bra på närbilder och bilder i bra ljus. Ni vet vad ni kan förvänta er i framtiden!

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 15.05.2017 kl. 20:13

Morsdag

Det är tydligen inte morsdag i Sverige idag eftersom jag knappt sett någon reklam för morsdagspresenter eller annat... Men vad gör det, för jag är i Finland!

På torsdagen hade jag pysselfabrik hemma. Det är så länge sen jag varit hemma (i Finland) att jag och vi missat både var och varannan födelsedag. Jag unnade mig på torsdagen att köpa lite pysselmaterial och målfärg. Det stod mellan det eller att gå till ett loppis. Är glad att pysslet vann.

Idag hoppade jag traditionsenligt i mammas säng efter att pappa väckt mig. Sång och paket. Morsdagen tycker jag verkligen är en fin dag. Att få fira kvinnan som bar på en i nio månader och som sedan fick genomgå helvetes mycket smärta för att man skulle få se ljuset. Ja en mammas kraft, mod och ork är egentligen helt ofattbart.

Glad morsdag 

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 14.05.2017 kl. 21:35

busy busy busy doing actually quite alot

En vecka har rusat förbi och imorgon åker vi  Ä-N-T-L-I-G-E-N  till Finland. Senast jag var hemma var på julen (!!). Saknar familjen och bastu och rågbröd och oboy och mamma och pappa och syskonen och bonusfasmiljen och god mat. När vi flyttade kändes det ändå som att "Sverige är nära, det är bara 50 min flyg emellan". Trodde även att jag skulle flyga hem stup i kvarten men så har det verkligen inte varit. Jag saknar att kunna äta söndagsmiddagar hos familjen och spontan ses i stan för lite shopping med syster. Det är orsaken till att jag VET att vi nångång kommer flytta tillbaka till Finland.

 

Dessutom har jag sett till att ha mycket program i Sverige, så tiden går fort. Idag har jag representerat en Tjejjour som jag volontärarbetar i, på en fritidsmässa. 

Vad är en Tjejjour tänker ni nu? Och jag förstår er verkligen. Finland ligger mycket efter på den fronten.  I Sverige finns det ca 60 tjejjourer som jobbar gratis med att stötta och stärka unga tjejer. Vi har chatt varje tisdag, och då kan vem som helst chatta med oss, om vad som helst. Dessutom går vi till skolor främst i den kommun vi är verksamma i, och har pass om sex och relationer, internet, kroppen, och normkritik. Väldigt efterfrågat och väldigt behövt. 

Nu kanske ni tänker, men tjejjour. What about the boys? Och ja, what about them? Vi riktar oss till dem som identifierar sig som tjej, men vi stänger inte ut någon som inte gör det. Annors finns det även forum för killar. Killfrågor.se bla.

Har ni tid, aktivera er. Volontärarbeta, diskutera eller öppna ögonen. Finns mycket i denna värld vi kan bidra med.

Har man tur får man plåtas med svenska kändisar också.

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 11.05.2017 kl. 22:48

Finlandssvenska i Sverige

Ja, det är många som undrar, både i Sverige och i Finland, hur min finlandssvenska klarar sig i Sverige. Först och främst har jag inte slutat prata finlandssvenska, dvs. bytt till rikssvenska, eller sverigesvenska som jag kallar det. För mig har det varit lätt att behålla finladssvenskan eftersom vårt hemspråk med sambon är finlandssvenska, såklart. Skulle jag bo ensam i sverige, och de ända människor jag skulle prata med här skulle prata Sverigesvenska, skulle jag med 98% säkerthet också byta till det. 

Vissa ord byter jag per automatik ut då jag pratar med svenskar, som t.ex. Pendel, istället för tåg, aa istället för jåå. Men jag svär på finska (usch), och säger moi moi och voivoi och ett kiva kan nog också hoppa ut ibland. 

Men förutom alla de finlandismer man lärt sig i skolan, roskis, vessa, paija hunden, semla, så lär jag mig några fler varje månad. Här kommer några;

Skyddsväg, säger ingen här, fick jag veta förra veckan av en söt liten gubbe jag gick med.

Maletkött, Ja, många finlandssvenskar säger säkert köttfärs, men för mig har det alltid hett maletkött. Mina vänner här tycker det låter väldigt äckligt. Men samtidigt logiskt

Höns-, sallad, fyllning, samma på denna, många finlandssvenskar säger säkert kycklingsallad osv, men inte jag. Denna är egentligen också logisk, det är ju inte kyckligar man äter, utan dom stora hönorna 1-0 till finlandssvenskan

Kvart före, kvart över, Har så svårt att få i mig 10 i tolv, eller 5 i halv. Så jag kör på före och efter. Alla fattar

Åsnebrygga, vi skrev uppsats och jag föreslog att göra en åsnebrygga. Ja det kom fram sedan att jag själv missförstått det. Men svenskarna såg ut som frågetecken.

Egnahemshus, Hela första månaden i Sverige berättade jag åt alla att vi bor i ett egnahemshus. Ingen vågade säga att de inte förstod vad jag menade förrän några månader sedan. Villa heter det hät. Bara villa.

Ännu, Jag är ännu här, nja, fortfarande heter det visst. 

Lavoar, självklart för mig, men verkligen inget man säger i Sverige. Handfat

Skjorta, Jag tränar i en ljusröd skjorta, sade jag. Nehep, skjorta är visst bara en Skjorta, med knappar och krage. Men visst säger vi i svenskfinland också T-skjorta? Eller har jag sagt fel hela livet? Ljusröd är inte heller något man säger. Rosa heter det. 

De flesta finlandssvenska uttryck är gammal svenska om jag förstått rätt. Knepigt i allafall. För bästis i Luleå så har hennes kompisar tyckt Franskisar är roligt, så det lär bli en lång lista efter några år i detta land. 

I brist på relevanta bilder så tar vi en på när jag och bästis sitter och flashar våra rumpor i en kyrka i Budapest. 

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 07.05.2017 kl. 21:25

KAKTUS

 

Fick för mig att brodera idag. På denna skjorta stod det förut "You're next", vilket jag broderat dit kanske två år sedan. Det var dags för något annat. Men om fickan ser lite hålig och mörbultad ut, så är det därför. Jag ÄLSKAR att göra handarbete som detta. Pyssla, virka, sticka och brodera är definitivt på min "favorit saker att göra-lista". 

Jag knarkar även Pinterest och ni hittar mig genom att trycka här. För att det skall fungera krävs det dock att ni har ett konto på pinterest!

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 07.05.2017 kl. 21:14