Att vara finsk i sverige

02.06.2017 kl. 16:17

Eller finlandssvensk.Någon som har koll på benämningar? 

Enligt mig är jag ju både finsk och finlandssvensk. Finsk är enligt mig alla som är finska medborgare (finnish), men Finlandssvensk är jag om det har någon betydelse, tex om någon undrar hur jag kan prata så bra svenska. I Sverige är Sverigefinnar en minoritetsgrupp. Även om jag inte känner mig som en Sverigefinne, så är jag väll det? En finländare som bosatt sig i Sverige? 

Nu vill ju "de etablerade finlandssvenskarna" i Sverige, få Finlandssvenskar till en minoritetsgrupp. Jag röstar inte för det. Jag håller helt med att skolan i Sverige borde lära sina elever om Finlandssvenskar och om att vi existerar. Men det tycker jag man kan lära sig i samband med de nordiska länderna. 

Definitionen av en nationell minoritet:

Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.​

  • Vilja att behålla sin identitet: Check
  • Språklig tillhörighet: Nja, det finns så många olika dialekter som det finns inom svenskfinland, att de inte kan räknas som en samhörighet
  • Kulturell tillhörighet; Njaa, ingen gemensam för alla finlandssvenskar va?
  • Religös: Nej
  • Uttalad samhörighet: Njoa, ja check då

Dessutom ser jag ingen annan orsak att vi skall bli en nationell minoritet än att utbildningen skall innefatta finlandssvenskar. Det är verkligen störande att ingen fattar varför jag pratar så bra svenska, eller automatiskt tror att jag kommer från Åland eller Vasa.

Att Finlandssvenskar inte vill se sig som Sverigefinnar, tror jag också är en status fråga. Sverigefinnar kom som arbetsklass invandrare, de hade ofta inget val utan kom för att få det bättre. Medan alla Finlandssvenskar som flyttar över östersjön nu, gör det för att de kan, för att de är ett val som det gjort. Flytta till Australen, Usa, Spanien eller Sverige, är liksom ungefär lika enkelt. Rätta mig gärna om jag har fel.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver: