VAR i Finland

08.06.2017 kl. 15:49

Ja, som tidigare nämnt så pratar jag finlandssvenska bland svenskar. Hör jag någon annan prata finlandssvenska på tåget eller skolan, hoppar jag alltid till och känner en instant connect. Ofta börjar jag prata brevid dem högljuddt (typ i telefon då) så dom också ska känna en instant connection till mig. På tåget satt det engång en pappa med sin dotter och pratade finska med en tant som de helt klart inte kände. Redan det kändes spännande. Och så hörde jag honom säga "hurri" (dvs. finlandssvensk) och antog direkt att han sade något fult om finlandssvenskar. Men så steg han upp, tog sin dotter och sade på fin fin finlandsvenska. "Kom elsa nu går vi". Lyckan i mig då alltså, var nära att erbjuda barnvaktning åt dem på direkten. 

Nästan alltid då jag träffar nya människor så kommer frågan upp: "Är du från finland?" eller "Var kommer du ifrån?". Jag kan börja förstå irritationen hos dem med ett utländskt utseende som också får frågan om sitt ursprung på daglig basis.

Jag förstår ju ändå att man vill veta, ingen fara. Jag berättar gärna att jag är från Finland, men det slutar ALDRIG där. Nästa är "Jasså, var i Finland?" Esbo, svarar jag. 9 av 10 gånger vet personen inte var Esbo är, vilket ger mig perfekta följdfrågan: Vilka ställen i Finland vet du? Svaret brukar vara Helsingfors och Åbo, ibland Vasa. 

Och så får man berätta om finlandssvenskar och var på kartan man kan hitta dem. Förklara att det visst finns fler än bara några få finlandssvenskar i Helsingfors och att alla de har svenska som modersmål, gått i svensk skola, kan oftast finska, men att det även finns dem som inte kan finska, och nej de är inte från sverige osv osv. 

Finns det ingen som trycker upp kort för finlandssvenskar att dela ut till dryga svenskar som helt klart missat undervisningen om Finland?! Buisnessidé där helt klart.

Selfie for once! 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver: